رشد فردی پزشکان, مقالات

مهمترین راز موفقیت تحصیلی

مهمترین راز موفقیت تحصیلی- آکادمی رشد مثبت- سید بهمن فاطمی

مقدمه

همه ما دانش آموزان در مقطع بسیار مهمی از زندگی قرار داریم. قرار است به اهداف متعالی در حوزه تحصیل دست پیدا کنیم. برای جامعه خود فردی مفید باشیم و برای خود شان اجتماعی بسیار خوبی به وجود بیاوریم. از قدیم گفتند: نابرده رنج گنج میسر نمیشود. امروز میخواهم مهمترین راز موفقیت تحصیلی را به شما دانش آموزان و محصلان عزیز معرفی کنم که بتوانیم گنج های بسیار ارزشمندی را در مسیر تحصیل خود به دست بیاوریم و به پله های رشد و ترقی تحصیلی دست پیدا کنیم.

مهمترین راز موفقیت تحصیلی در جهت رشد تحصیلی عالی، داشتن روحیه فعال برای انجام کارهای خوب می باشد. قبل از هر چیزی بهتر است با انواع دانش آموزان و نوع برخورد آن ها در مواجه با کارهای مختلف، مخصوصا درس خواندن آشنا شویم.

مهمترین راز موفقیت تحصیلی- آکادمی رشد مثبت

معمولا دانش آموزان در مواجهه با کارها سه نوع رفتار از خود بروز می دهند

نوع اول: رفتار فعالانه

برخی از دانش آموزان از لحظه به لحظه فرصت ها استفاه می کنند. برای خود هدف و برنامه دارند و در انجام امور به شدت فعال هستند.

وقتی سر کلاس درس حاضر می شوند به دقت به صحبت ها و آموزش های معلم گوش می کنند. نکات گفته شده را یادداشت می کنند و بعد از آمدن از مدرسه به مرور مطالب گفته شده می پردازند. این دانش آموزان همیشه وقت اضافی برای انجام کارهای دیگر از جمله کمک به والدین در انجام کارهای خانه، کمک به برادر و خواهر  حتی وقت کافی برای تفریح و لذت بردن از زندگی دارند.

نوع دوم: رفتار منفعل یا غیر فعال

این نوع دانش آموزان در انجام کارهایی که باعث رشد و ترقی می شود غیر فعال هستند. هیچ برنامه و هدفی در زندگی خود ندارند. انجام کارها را به آینده موکول می کنند و به شدت از هدف گذاری و برنامه ریزی متنفرند.

اگر نگاهی به دور و اطراف خود کنیم دانش  آموزانی را خواهیم دید که وقتی معلم درس می دهد، نسبت به درس خواندن بیخیال هستند و  با خود می گویند: حالا به اندازه کافی وقت داریم و زمان های امتحان درس می خوانیم! جالب اینجاست که حتی زمان امتحان که فرا می رسد  و  به دانش آموزان فرجه ای داده می شود که در آن فرجه ها به مطالعه بپردازند؛ این نوع افراد از آن فرصت ها نیز استفاده نمی کنند  و مطالعه خود را به شب امتحان موکول می  کنند.  این دانش آموزان تنبل ترین افراد در کلاس هستند، معدل پایینی دارند و در انجام کارها غیر فعال برخورد می کنند.

نوع سوم: رفتار نیمه فعال

تعداد دیگری از دانش آموزان هستند که برخی از زمان ها  غیر فعال هستند و  برخی دیگر از زمان ها فعال!

شاید خود ما این نوع رفتار را تجربه کرده باشیم. بارها اتفاق افتاده که تصمیم به درس خواندن می کنیم. قرار می گذاریم که از فردا برنامه ریزی کنیم، سر کلاس درس به خبی حاضر شویم؛ به صحبت های معلم گوش  با دقت گوش فرا دهیم و نکات گفته شده را به خوبی یاد بگیریم. روز اول این کار را به خوبی انجام میدهیم. روز دوم روحیه فعال بودن در ما کاهش پیدا می کند و پس از چند روز بیخیال همه چیز می شویم و انگار همان دانش آموزی نبودیم که میخواستیم از این به بعد دستاوردهای عالی داشته باشیم!

نکته مهمی که وجود دارد این است

ما دانش آموزان ممکن است نسبت به برخی کارها فعال باشیم و نسبت به برخی دیگر از کارها منفعل. این طور نیست که ما در انجام همه کارها به یک شکل عمل کنیم. مثلا ممکن است شما در نگاه کردن به مسابقات فوتبال کاملا فعالانه برخورد کنید و تمام بازی های تیم مورد علاقه خودتان را در طول یک فصل دنبال کنید. حتی یک دقیقه از بازی ها هم از دست ندهید. اما خود شما در انجام تکالیف مدرسه فردی کاملا منفعل باشید. تکالیف را انجام ندهید  و آن ها را به آینده موکول نمایید.

مهمترین راز موفقیت تحصیلی- آکادمی رشد مثبت- سید بهمن فاطمی

اهمیت فعال بودن در انجام کارهای خوب

همه  ما به خوبی می دانیم که اگر در مسیر زندگی و تحصیل خود تلاش نکنیم و به خوبی درس نخوانیم نباید انتظار داشته باشیم که در آینده به جایگاه های خوب اجتماعی و شغلی دست پیدا کنیم. بنابراین داشتن روحیه فعال در انجام کاهای خوب تحصیلی از جمله: مطالعه، یادداشت برداری، حاضر بودن سر کلاس، گوش دادن به صحبت های معلم و مرور کردن دروس مدرسه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چه خوب است که بیاییم از این به بعد تصمیم بگیریم که دانش آموزان فعال باشیم و در انجام کارهای خوب فعالانه برخورد کنیم.

چطور کارهای خوب را تشخیص دهیم

امکان بسیار ویژه ای که در همه ما دانش آموزان وجود دارد داشتن عقل می باشد. عقل برای ما دانش آموزان ابزاری است که می تواند کارهای خوب از بد را تشخیص دهد.

فرض کنید زمان های امتحانات پایان ترم مدرسه فرا رسیده است و فردا امتحان ریاضی داریم.  روز قبل از امتحان دوستمان می گوید: بیخیال درس خواندن شویم و  به تفریح و بازی بپردازیم. در این شرایط عقل ما به خوبی می تواند تشخیص دهد که الان وقت بازی نیست و کار بسیار مهمتری  به نام درس خواندن وجود دارد. دانش آموز فعال در این شرایط از عقل خود به خوبی استفاده می کند و بدون اینکه دوست خود را برنجاند و او را ناراحت کند؛ بازی کردن را به یک روز دیگر موکول می کند.

پس یاد گرفتیم که راه تشخیص کارهای خوب و برخورد فعالانه نسبت به آن ها، استفاده از ابزار ارزشمند عقل می باشد.

 

مهمترین راز موفقیت تحصیلی- آکادمی رشد مثبت- سید بهمن فاطمی

راهکار عملی

برای اینکه بتوانیم جزء دانش آموزان فعال در انجام کارهای خوب قرار بگیریم؛ بهتر است برگه ای سفید فراهم کنیم. روی برگه روزهای هفته را بنویسیم و کارهای خوبی که در آن ها فعالانه برخورد کرده ایم را یادداشت نماییم. بعد از سه هفته یادداشت کردن کارها با تعجب خواهیم دید که به انسان بسیار فعالی در انجام کارهای خوب تبدیل شده ایم.

نمونه ای از جدول هفتگی انجام کارهای خوب با روحیه فعال

(۳)

(۲) (۱) روزهای هفته

کمک به مادر در امور خانه

مرور درس ها

حضور به موقع سر کلاس

شنبه

برنامه ریزی درسی

خوشرفتاری با همکلاس ها

کمک به همکلاسی در درس ها

یکشنبه

…………………….

…………………….

……………………. دوشنبه

…………………….

…………………….

…………………….

سه شنبه

……………………. …………………….

…………………….

چهارشنبه

……………………. ……………………. …………………….

پنجشنبه

…………………….

…………………….

…………………….

جمعه

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *